🛍  Het is Black Friday week! Profiteer van de beste topmatrassen deals.

Voor wie is een topper nodig en waarom?

Check onze topper reviews - we hebben tientallen hoogwaardige topmatrassen getest en beoordeeld. Lees alle ervaringen.

Een topper, ook wel topmatras, topdekmatras of oplegmatras genoemd, is een toplaag dat wordt gebruikt als aanvulling op je bestaande bed. De topper wordt zodoende bovenop je huidig matras gelegd en kan bijvoorbeeld extra comfort, steun bieden of de levensduur van je matras verlengen.

Maar als je al een goed matras hebt, heb je dan alsnog een topper nodig? Bij het kopen van een nieuw matras, moet je rekening houden met het kopen van een topper? In welke gevallen is een topper zinloos? Deze vragen beantwoorden we allemaal op deze pagina!

Wanneer heb je wel een topper nodig?

Voordat je überhaupt begint met de zoektocht naar een topper, kun je je het beste eerst afvragen: “heb ik eigenlijk wel een topper nodig?”. Een topper kopen is een extra investering bovenop de aanschaf van een matras, dat al relatief duur kan zijn. Maar begrijp ons niet verkeerd: in sommige gevallen is een topper zeker van toegevoegde waarde. Wanneer je een topper nodig hebt, hangt af van je huidig matras en je persoonlijke situatie.

Er zijn eigenlijk 5 situaties wanneer een topper écht een toevoeging kan zijn aan je matras:

- Extra comfort of extra steun

Een goede topper kan extra comfort toevoegen aan je matras zonder de ondersteunende eigenschappen te verliezen. Met het kopen van de juiste topper kun je nog preciezer de zachtheid en comfort kiezen dat bij jou past. Het is wel van belang om een goede kwaliteit topper te kiezen.

- Een matras zachter maken

Je kunt een goede, stevige matras wat zachter maken door een zachtere topper te gebruiken. Kies dan voor een drukverlagend en zacht materiaal zoals een traagschuim of een pocketvering topper. Wel is het zo dat een topmatras beter gebruikt kan worden om een matras zachter te maken dan om het harder te maken.

- De naad tussen twee matrassen vermijden

Gebruik je twee losse matrassen, dan kan het zijn dat last krijgt van de spleet in het midden. Door een topper te gebruiken kun je deze naad overbruggen, terwijl jij en je partner allebei op een matras slapen dat past bij jullie behoeften. Dit is wel afhankelijk van de dikte en de stevigheid van de topper. Een dikker en steviger topper zorgt er voor dat je minder last krijgt van de kier.

- De levensduur verlengen en kwaliteit verbeteren

Heb je een kwalitatief minder goed matras, zoals bijvoorbeeld een goedkope polyether matras, maar wil je het matras niet vervangen? Dan kun je een goede topmatras gebruiken om de levensduur van het matras te verlengen en de algemene kwaliteit en ligcomfort van het matras te verbeteren. Het matras wordt beter beschermd, de druk van je lichaam wordt opgevangen door de topper en hierdoor zal je matras ook minder vies worden.

- Je hebt een boxspring zonder comfortlaag

Als het matras dat in de boxspring verwerkt zit een ondersteunende rol heeft en er geen comfortlaag bij zit, dan zal het niet comfortabel liggen. In dat geval heb je een toplaag nodig en kan een topper een goede uitkomst zijn. 

In welke omstandigheden is een topper zinloos?

Wellicht vraag je je af of je beter een topper of een nieuwe matras kunt kopen. In sommige gevallen is je matras gewoon echt aan vervanging toe, dan heeft een topper geen nut. Nou, in de volgende situaties raden we het in ieder geval niet aan om een topper te kopen:

- Gebruik topmatras zonder matras

Een topper is absoluut niet geschikt als vervanger voor een matras. Ook niet voor een logeer of kinderbed. En ook niet als de topper extra dik is. Een topper is een aanvulling op een matras. Heb je geen matras, koop dan gewoon een goed matras.

- Bij kuilvorming van je matras

Toont het matras al kuilvorming, dan zal een topper daar niet bij helpen. Dan heeft de topper namelijk te weinig ondersteuning en zul je alsnog scheef liggen. Is je matras toe aan vervangen door kuilvorming, defect of enige andere reden, dan kun je het beste een nieuw matras kopen, ipv een topper.

- Een veel te zacht matras hard maken

Voor dezelfde redenen als bij kuilvorming, kun je een veel te zacht matras moeilijk hard maken. In principe moet een matras altijd progressieve druk hebben. De onderste laag moet steviger zijn dan de bovenste laag. Heb je een stevige topper en is de onderkant zeer zacht, dan zul je niet voldoende ondersteuning krijgen. Is je matras dus veel te zacht? Vervang dan je matras.

In de gevallen hierboven genoemd kun je het beste gewoon je matras vervangen. In deze koopgids vind je tips om het beste matras te kopen dat bij je past.

De voordelen en nadelen van een topmatras

Wat zijn de voordelen van een topper?

Een topper kan veel voordelen hebben en zeker van toegevoegde waarde zijn voor je nachtrust. 

Dit zijn de voordelen van een topmatras:

Wat zijn de nadelen van een topper?

Naast de toegevoegde waarde zijn er ook nadelen aan het gebruiken van een topper.

Dit zijn de nadelen van een topmatras:

Hoe kies je een topper uit?

Ben je er van overtuigd dat je een topper nodig hebt, zorg er dan voor dat je een topper koopt (1) dat bij je behoeften past, en (2) dat van goede kwaliteit is. Hoe je dat voor elkaar krijgt, lees je in onze koopgids: een topper kopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedankt voor het lezen!
5/5 – (1 stemmen)
Deel dit artikel:
Meest gelezen

Dit vind je wellicht ook interessant