Voor wie is een topper nodig en waarom?

Check onze topper reviews - we hebben tientallen hoogwaardige topmatrassen getest en beoordeeld. Lees alle ervaringen.

Een topper, ook wel topmatras, topdekmatras of oplegmatras genoemd, is een extra laag die wordt gebruikt om je bestaande bed aan te vullen. De topper wordt bovenop je huidige matras gelegd en kan bijvoorbeeld extra comfort, ondersteuning bieden of de levensduur van je matras verlengen.

Maar als je al een goed matras hebt, heb je dan nog steeds een topper nodig? Moet je bij het kopen van een nieuw matras ook rekening houden met het kopen van een topper? En in welke gevallen is een topper eigenlijk zinloos? Op deze pagina beantwoorden we al deze vragen!

Wanneer heb je eigenlijk een topper nodig?

Voordat je überhaupt begint met de zoektocht naar een topper, is het verstandig om jezelf af te vragen of je er wel één nodig hebt. Een topper kopen is namelijk een extra investering bovenop de aanschaf van een matras, dat al relatief duur kan zijn. Maar begrijp ons niet verkeerd: in sommige gevallen kan een topper zeker van toegevoegde waarde zijn. Wanneer je een topper nodig hebt, hangt af van je huidige matras en persoonlijke situatie.

Er zijn eigenlijk vijf situaties waarin een topper écht een toevoeging kan zijn aan je matras:

Extra comfort of extra steun

Een goede topper kan extra comfort toevoegen aan je matras zonder de ondersteunende eigenschappen te verliezen. Door de juiste topper te kiezen, kun je nog preciezer de zachtheid en het comfort kiezen dat bij jou past. Het is wel belangrijk om een goede kwaliteit topper te kiezen.

Een matras zachter maken

Als je een goede, stevige matras wat zachter wilt maken, dan kun je een zachtere topper gebruiken. Kies dan voor een drukverlagend en zacht materiaal zoals traagschuim of een pocketvering topper. Wel is het zo dat een topmatras beter gebruikt kan worden om een matras zachter te maken dan om het harder te maken.

De naad tussen twee matrassen vermijden

Als je twee losse matrassen gebruikt, kan het zijn dat je last krijgt van de spleet in het midden. Door een topper te gebruiken, kun je deze naad overbruggen, terwijl jij en je partner allebei op een matras slapen dat past bij jullie behoeften. Dit is wel afhankelijk van de dikte en de stevigheid van de topper. Een dikker en steviger topper zorgt ervoor dat je minder last krijgt van de kier.

De levensduur verlengen en kwaliteit verbeteren

Als je een kwalitatief minder goed matras hebt, zoals bijvoorbeeld een goedkope polyether matras, maar je wilt het matras niet vervangen, dan kun je een goede topmatras gebruiken om de levensduur van het matras te verlengen en de algemene kwaliteit en ligcomfort van het matras te verbeteren. Het matras wordt beter beschermd, de druk van je lichaam wordt opgevangen door de topper en hierdoor zal je matras ook minder snel vies worden.

Je hebt een boxspring zonder comfortlaag

Als het matras dat in de boxspring verwerkt zit een ondersteunende rol heeft en er geen comfortlaag bij zit, dan zal het niet comfortabel liggen. In dat geval heb je een toplaag nodig en kan een topper een goede uitkomst zijn.

In de volgende situaties raden we het echter niet aan om een topper te kopen:

Als je je afvraagt of je beter een topper of een nieuwe matras kunt kopen, is het belangrijk om te weten dat er situaties zijn waarin een topper geen nut heeft. In de volgende gevallen raden we in ieder geval niet aan om een topper te kopen:

Als je alleen een topper gebruikt zonder matras

Een topper is absoluut niet geschikt als vervanging voor een matras, zelfs niet voor een logeer- of kinderbed. Zelfs als de topper extra dik is, heb je altijd een matras nodig. Heb je geen matras, koop dan gewoon een goed matras.

Bij kuilvorming van je matras

Als je matras al kuilvorming vertoont, zal een topper daar niet bij helpen. De topper heeft dan te weinig ondersteuning en je zult nog steeds scheef liggen. Als je matras toe is aan vervanging vanwege kuilvorming, defecten of andere redenen, is het beter om een nieuw matras te kopen in plaats van een topper.

Als je een veel te zacht matras harder wilt maken

Om dezelfde redenen als bij kuilvorming, kun je een veel te zacht matras moeilijk harder maken met een topper. Een matras moet altijd progressieve druk hebben, waarbij de onderste laag steviger is dan de bovenste laag. Als je een stevige topper hebt en de onderkant van het matras is zeer zacht, krijg je niet voldoende ondersteuning. Als je matras dus veel te zacht is, vervang dan je matras in plaats van een topper te kopen.

In de hierboven genoemde gevallen kun je het beste je matras vervangen. In deze koopgids vind je tips om het beste matras te kopen dat bij je past.

De voordelen en nadelen van een topmatras

Wat zijn de voordelen van een topper?

Een topper kan veel voordelen hebben en zeker van toegevoegde waarde zijn voor je nachtrust. 

Dit zijn de voordelen van een topmatras:

Wat zijn de nadelen van een topper?

Naast de voordelen zijn er ook nadelen aan het gebruik van een topper. Dit zijn de nadelen van een topper:

Dit zijn de nadelen van een topmatras:

Een topper kan veel voordelen hebben en je nachtrust verbeteren. Het is echter belangrijk om te weten in welke situaties een topper geen nut heeft en je beter je matras kunt vervangen.

Hoe kies je een topper uit?

Ben je er van overtuigd dat je een topper nodig hebt, zorg er dan voor dat je een topper koopt (1) dat bij je behoeften past, en (2) dat van goede kwaliteit is. Hoe je dat voor elkaar krijgt, lees je in onze koopgids: een topper kopen.

Emma flip topper traagschuim
Op dit moment krijg je 50% op de Emma topmatrassen!
Gebruik deze tijdelijke code voor +5% extra korting:

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
4.8/5 - (13 stemmen)