🛍  Het is Black Friday week! Profiteer van de beste topmatrassen deals.

Topper maten en afmetingen

In dit overzicht vind je alle topper maten & afmetingen.

Welke maat topmatras je nodig hebt hangt natuurlijk af van de maten van je bed en je matras. Het is verstandig om dezelfde maat voor je topper te kiezen als die van je matras. Welke maten zijn er allemaal?

Topper maten & afmetingen

Toppers zijn verkrijgbaar in een- of tweepersoons maten. 

Dit zijn de meest gangbare maten in Nederland:

80x200cm, 90x200cm,  100x200cm, 140x200cm,  160x200cm en 180x200cm.

Daarnaast zijn er ook dezelfde maten breedte voor de lengtes 210cm en 220cm, zoals bijvoorbeeld:

90x210cm, 90x220cm, 140x210cm, 140x220cm, 160x210cm en 160x220cm.

Kies je voor een 1-persoons of een 2-persoons topper?

Voor een 2-persoonsbed kun je het beste kiezen voor een tweepersoons topmatras. Bij gebruik van twee topmatrassen, heb je de kans dat beide topmatrassen verschuiven terwijl je slaapt. Dat kan je nachtrust verstoren. 

Voor een bed van 160x200cm, kies je dus een topper van 160x200cm in plaatst van twee toppers van 80x200cm.

Kan ik een topper op maat laten maken?

Het kan snel lastig zijn om de minder gangbare maten te verkrijgen bij de meeste webshops. Heb je een op maat gemaakte bed en matras dan zul je het lastig krijgen. Het is mogelijk om een op maat gemaakte topper te laten maken, echter het wordt al snel erg prijzig. 

Het beste kun je al bij het kopen van de juiste matras maat een van de gangbare maten kiezen. Dat maakt het ook makkelijker om bijpassende beddengoed te shoppen

De perfecte dikte voor een topper

Hoe hoog de topper is heeft invloed op de comfort en de ondersteuning. Hoe hoog een topper moet zijn hangt af van:

  • De hoogte van je matras
    Als je al een hoog matras hebt, heb je geen dikke topper nodig.
 
  • Het doel van de topper
    Als je een topper koopt voor extra comfort, dan is een dunne traagschuim topper van 5cm vaak al genoeg.

Over het algemeen hebben topmatrassen een dikte van 4 cm tot 10 cm. In sommige gevallen zijn ze zelfs dikker. De meeste toppers zijn echter rond de 5-8 cm. Een topper dat dunner is dan 4 cm zal weinig toevoegen aan het ligcomfort van je matras.

Omdat een topper zo dun is, kun je deze niet zomaar zonder matras gebruiken. Zelfs een topper van 10 cm is niet voldoende om als geheel een matras te vervangen. Dat geldt ook voor een kinderbed of logeerbed. Een topper moet altijd bovenop een matras gelegd worden.

Een topper met split of zonder split

Een split topper is een topmatras met een split aan één of aan beide kanten. De split is bedoeld om de topper te gebruiken op verstelbare bedbodems. Meestal zit de split aan het hoofdheide, zo kun je het bovenste gedeelte van je matras (en topper) afzonderlijk bewegen. Wanneer je een dubbele split topper hebt, dan kun je zelf het hoofd- als het voeteneinde van het bed afzonderlijk van elkaar verstellen. Het hangt dus af van wat voor soort bed je hebt of je een split of een dubbele split nodig hebt.

Een nadeel van de split is dat de naad voelbaar is, vooral op de hoogte van je hoofd en schouders.

Twee losse eenpersoonsmatrassen

Gebruik je een topper op twee losse eenpersoonsmatrassen, dan vermijd je hierdoor de gleuf tussen de twee matrassen. Dit is afhankelijk van de dikte en de hardheid van de topper. Hoe dikker en steviger de topper, hoe minder je de naad zult voelen.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om twee losse 1-persoons-toppers te kopen als jij en je partner totaal verschillende wensen hebben qua stevigheid en de naad in het minder niet erg vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedankt voor het lezen!
Beoordeel deze page
Deel dit artikel:
Meest gelezen

Dit vind je wellicht ook interessant