Topper maten en afmetingen

In dit overzicht vind je alle topper maten & afmetingen.

Welke maat topmatras je nodig hebt hangt natuurlijk af van de maten van je bed en je matras. Het is daarom belangrijk om te weten welke topper maten er zijn en welke maat het beste past bij jouw bed en matras. In dit artikel bespreken we de verschillende topper maten, de dikte van de topper en de keuze tussen een topper met of zonder split.

Topper maten & afmetingen

Matrastoppers zijn verkrijgbaar in een- of tweepersoonsmaten. De meest gangbare maten in Nederland zijn:

80x200cm
90x200cm
100x200cm
140x200cm
160x200cm
180x200cm

Daarnaast zijn er ook dezelfde breedtematen voor de lengtes 210cm en 220cm, zoals bijvoorbeeld:

90x210cm
90x220cm
140x210cm
140x220cm
160x210cm
160x220cm

Het is verstandig om dezelfde maat topper te kiezen als die van je matras.

Kies je voor een 1-persoons of een 2-persoons topper?

Voor een 2-persoonsbed kun je het beste kiezen voor een tweepersoons topmatras. Bij gebruik van twee topmatrassen, heb je de kans dat beide topmatrassen verschuiven terwijl je slaapt. Dat kan je nachtrust verstoren.

Voor een bed van 160x200cm, kies je dus een topper van 160x200cm in plaats van twee toppers van 80x200cm.

Kan ik een topper op maat laten maken?

Het kan lastig zijn om de minder gangbare maten te verkrijgen bij de meeste webshops. Heb je een op maat gemaakte bed en matras dan zul je het lastig krijgen. Het is mogelijk om een op maat gemaakte topper te laten maken, echter het wordt al snel erg prijzig. Het beste kun je al bij het kopen van de juiste matras maat een van de gangbare maten kiezen. Dat maakt het ook makkelijker om bijpassende beddengoed te shoppen.

De perfecte dikte voor een topper

De hoogte van de topper heeft invloed op de comfort en de ondersteuning. Hoe hoog een topper moet zijn hangt af van de hoogte van je matras en het doel van de topper:

  • De hoogte van je matras
    ls je al een hoog matras hebt, heb je geen dikke topper nodig.
 
  • Het doel van de topper
    Als je een topper koopt voor extra comfort, dan is een dunne traagschuim topper van 5cm vaak al genoeg.

Over het algemeen hebben topmatrassen een dikte van 4 cm tot 10 cm. In sommige gevallen zijn ze zelfs dikker. Een topper dat dunner is dan 4 cm zal weinig toevoegen aan het ligcomfort van je matras.

Omdat een topper zo dun is, kun je deze niet zomaar zonder matras gebruiken. Zelfs een topper van 10 cm is niet voldoende om als geheel een matras te vervangen. Dat geldt ook voor een kinderbed of logeerbed. Een topper moet altijd bovenop een matras gelegd worden.

Een topper met split of zonder split

Een split topper is een topmatras met een split aan één of aan beide kanten. De split is bedoeld om de topper te gebruiken op verstelbare bedbodems. Meestal zit de split aan het hoofdheide, zo kun je het bovenste gedeelte van je matras (en topper) afzonderlijk bewegen. Wanneer je een dubbele split topper hebt, dan kun je zelf het hoofd- als het voeteneinde van het bed afzonderlijk van elkaar verstellen. Het hangt dus af van wat voor soort bed je hebt of je een split of een dubbele split nodig hebt.

Een nadeel van de split is dat de naad voelbaar is, vooral op de hoogte van je hoofd en schouders.

Twee losse eenpersoonsmatrassen

Gebruik je een topper op twee losse eenpersoonsmatrassen, dan vermijd je hierdoor de gleuf tussen de twee matrassen. Dit is afhankelijk van de dikte en de hardheid van de topper. Hoe dikker en steviger de topper, hoe minder je de naad zult voelen.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om twee losse 1-persoons-toppers te kopen als jij en je partner totaal verschillende wensen hebben qua stevigheid en de naad in het minder niet erg vinden.

Emma flip topper traagschuim
Op dit moment krijg je 50% op de Emma topmatrassen!
Gebruik deze tijdelijke code voor +5% extra korting:

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
Beoordeel deze page