Welke topper soorten zijn er?

Een overzicht van de verkrijgbare soorten toppers en topmatrassen.​

Net als bij matrassen, heb je bij toppers (ook wel topmatrassen genoemd) een scala aan soorten en materialen. Zo vind je traagschuim, koudschuim, latex en vering topmatrassen in alle verkrijgbare maten. Ook heeft elke topper unieke eigenschappen: de ene zorgt voor extra ondersteuning terwijl de andere je matras extra zacht maalt. Zo vind je altijd wel een topper die voldoet aan je wensen. 

Hieronder bespreken we de meest voorkomende soorten topmatrassen, waar voor ze gebruikt worden en hun voor- en nadelen.

Overzicht van de 4 beste soorten topmatrassen

Toppers zijn verkrijgbaar in diverse soorten. Welke topmatras jij kiest hangt vooral af van je persoonlijke situatie en je slaapwensen. Ook is het belangrijk om na te denken of jij überhaupt een topper nodig hebt, en waarom.

Er zijn 4 vaak voorkomende soorten toppers die unieke eigenschappen hebben: dit zijn koudschuim toppers, traagschuim toppers, latex toppers en pocketvering toppers. 

Voor- en nadelen van de 4 type toppers

Eigenlijk zijn de voor- en nadelen van matrastoppers te vergelijken met eeHieronder bekijken we elke type topper meer in details. Waar worden ze voor gebruikt, wat zijn de voor en nadelen en past het wel bij jou?

U kunt de eigenschappen van een bepaald type matrastopper vergelijken met een normaal matras. Dus een goede koudschuim matrastopper is vergelijkbaar met een goed koudschuim matras als het om de eigenschappen van het materiaal gaat. Het materiaal dat voor de kern van het oplegmatras gebruikt wordt heeft bijzonder veel invloed op het bereikbare comfort. Hier dient men goed te kijken naar wat iemand fijn vindt en wat voor hem/haar meer comfort betekent. Zo kan iemand het bijvoorbeeld fijner vinden als het matras toch iets warmer of juist koeler is. Met deze informatie kunt u dan het juiste type matrastopper kiezen.

 

Matrastoppers kunnen van verschillende soorten materialen geleverd worden. De verschillende soorten en hun eigenschappen zijn:

Koudschuim topper

Koudschuim toppers bestaan uit veerkrachtig (High Resilience) schuim. Dit schuim heeft een open celstructuur waardoor de topper goed ventileert en snel vocht kan afvoeren. Koudschuim is veerkrachtig en relatief stevig – de kwaliteit ervan en de veerkrachtigheid wordt aangegeven met de afkorting HR. Hoe hoger de HR-waarde, hoe veerkrachtiger de topper aanvoelt. Koudschuim toppers zorgen voor een goede ondersteuning en een lange levensduur.  

Voordelen: Uitstekende ondersteuning, goede vochtregulatie en ventilatie, weinig kuilvorming en lange levensduur.

Nadelen: Vormt zich minder naar het lichaam

Geschikt voor: Snel warm in bed, extra steun en ondersteuning, langere levensduur matras

Traagschuim topper

Traagschuim toppers zijn ideaal om een matras dat tikkeltje extra comfort en zachtheid te geven. Traagschuim (ook NASA schuim of Visco schuim genoemd) vormt zich naar de contouren van je lichaam en zorgt ervoor dat je lichaamsgewicht goed wordt verdeeld. Zo is er geen sprake van pijnlijke drukpunten. Doordat je lichaam in het traagschuim zakt, kan deze soort topper warm aanvoelen.

Voordelen: Heerlijk zacht, extra comfort en zachtheid, drukverlagend, goede ondersteuning

Nadelen: Minder goede ventilatie, kan warm aanvoelen

Geschikt voor: Extra zachtheid, extra comfort, drukverlaging bij pijnlijke gewrichten en rugklachten

Latex topper

 

Latex toppers wordt vervaardigd uit natuurlijke of synthetische latex. Dit materiaal is soepel, rekbaar en veerkrachtig. Door de hoge puntelasticiteit krijgt het lichaam een minimale tegendruk en wordt het daardoor goed ondersteund. Dit materiaal is ontzettend duurzaam en kan jaren mee gaan zonder kuilvorming. Latex houdt langer warmte vast en ventileert minder goed dan andere materialen – behalve als het uit Talalay latex bestaat, Talalay heeft een open celstructuur. Daarnaast zijn latex toppers van nature huisstofmijt en schimmelwerend, en daardoor uiterst geschikt voor mensen met allergie.

Voordelen: Soepel en veerkrachtig, zeer comfortabel, lange levensduur, 

Nadelen: Minder goede ventilatie, kan warm aanvoelen

Geschikt voor: Extra comfort, Extra warmte, Anti-allergie, langere levensduur matras

 

Pocketvering topper

Pocketvering toppers zijn zeer comfortabel en drukverlagend: de veren passen zich individueel aan aan de contouren van je lichaam. De pocketveren zorgen daarnaast voor een goede ventilatie. Wel is het belangrijk om goede kwaliteit pocketveren te gebruiken voor ondersteuning en duurzaamheid, en dat kan prijzig zijn.

Voordelen: Zeer comfortabel, drukverlagend, goede ventilatie en stabiele vering.

Nadelen: Goede kwaliteit pocketveren zijn prijzig

Geschikt voor: Extra comfort, Drukverlaging, Snel warm in bed

Welke soort topper past het beste bij jou?

Naast de soorten en materialen zijn er andere factoren bij het kiezen van een topper. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de maten van de topmatrassen, de kwaliteit van de materialen, het doel van de topper en de verkoopvoorwaarden. Klik op het knopje hieronder om de Ultieme Koopgids voor Topmatrassen te bekijken.

Wat zijn de beste toppers van dit moment? We hebben een lijst van de beste topmatrassen samengesteld en onderverdeeld in: beste prijs/kwaliteit, beste koop en beste topper per categorie. Ontdek hier onze selectie!

Emma flip topper traagschuim
Op dit moment krijg je 50% op de Emma topmatrassen!
Gebruik deze tijdelijke code voor +5% extra korting:

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
5/5 - (1 stemmen)